Bu Blogda Ara

14 Kasım 2013 Perşembe

AŞURE...





Kim ki sevmez aşureyi... Aşure pişirmeye üniversitede başladım anneciğim ben seviyorum diye pişirip otobüsle bile gönderdiği olmuştur. O kolinin  içinde neler olmaz neler. Koliyi alıp yurda geldiğimizde arkadaşlarla bir sofra kurardık ki muhteşem yok yokkkk.
Gelelim pişirmeye dün yapıp komşularıma da ikram ettim aşuremden. Yorulduğum için ancak bugün yazabildim. Epeyce işi var doğrusu. Ben birgün önceden fasulye ve nohutu pişirmiştim iyi de olmuş. Hepsini bir günde yapayım diyince çok dağınıklık oluyor. 
Sizlere aşama aşama anlatayım.

 MALZEMELER;


  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • Yarım bardak pirinç
  • Yarım bardak bulgur
  • yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • 1 paket kuş üzümü
  • 10-15 adet kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
  • 1 paket yer fıstığı
  • 7-8 adet kuru incir (üzerini süslemek için)
  • şeker
  • tuz
Üzeri için;
  • ceviz ve fındık içi
  • Hindistan cevizi
  • Çam fıstığı
  • tarçın
  • nar

YAPILIŞI;
  1. İlk önce akşamdan buğdayı güzelce yıkayıp bir taşım kaynatıp altını kapattım.
  2. Nohut, fasulye ayrı kaplarda pişirdim. 
  3. Büyük bir tencerede buğdayı pişirmeye başladım. Suyunu sürekli ekleyerek ayarladım. Buğdayın iyi pişmesi gerekiyor çünkü şeker konunca sertleşmemesi için.
  4. Pirinç ve bulgur koydum.
  5. Nohut, fasulye ekledim. 
  6. Doğrayıp suya koyduğum kayısıları ekledim.
  7. Kuş üzümü, üzüm, dolmalık fıstıkları da koydum. Malzemeleri  eklerken sürekli karıştırmak gerekiyor altına tutabilir.
  8. Çay kaşığının ucuyla tuz serptim.
  9. Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  10. Şekerini tadarak ayarladım dolaba girince şekeri azalıyor. Şekerini ekledikten sonra 5 dk pişirip altını kapattım.
  11. Soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp üzerine tarçın serpip dilediğiniz gibi süsleyin. Bu sene üzerini süslerken  çam fıstığı, hindistan cevizi, nar, ceviz, fındık ve incir kullandım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder