Bu Blogda Ara

5 Aralık 2013 Perşembe

Tavuk alırken neye dikkat edersiniz?

Evime artık kuru yolum tavuk alıyorum. Fiyat farkı var ama olsun aşağıda ki yazıyı okuyunca biraz daha fazla para vermeye değdiğine inandım. Artık marketlerde ki kampanya var ucuz tavuk kanmayalım. Pişirirken bile eskiden aldıklarım çok su verirdi yeni aldıklarım sanırım daha az su veriyor.Tadı da diğerlerinden farklı. Ayrıca kuru yolma piliç su ile temas etmediğinden dolayı daha uzun bir raf ömrüne sahipmiş; içinde su bulundurmadığı için de bakteri üretmez ve daha uzun süre tazeliğini korurmuş. Tavuğun rengi beyaz değil  sarıymış..

Bu günlerde de helal-haram tartışması facebookta arttı. Benimde içlerin tavukların kuru- sulu kesim ile ilgili birazcık araştırayım dedim. Amanım okurken sulu kesimle ilgili içim bulandı. Sizlere bir sayfadan alıntı paylaşacağım. Soruyu soran tavuk kesim yerinde çalışan bir işçi. 

Tavuk kesimi ve sulu yolum ...


Kıymetli hocam, ben bir et işletmesinde veteriner hekim olarak çalışmaktayım. Mesleğimle ilgili bazı meseleleri size sorma ihtiyacı duydum. İşletmemizde konveyör(hareketli bant hattı) sistemiyle çalışan modern bir tavuk ve hindi kesimhanemiz var. Tavuk ve hindiler, kesimden önce fazla çırpınmalarını önlemek için elektrikle sersemletilmekte, islamî usule göre elle kesilip kan akıtıldıktan sonra iç organları çıkarılmadan ve hayvanların boyunlarındaki akmış kan, üzerlerinde bulunması muhtemel necasetlerden yıkanmadan (daha sonraki hatta tüy yolumunu sağlayabilmek için) tüy ıslatma kazanına girmektedir. Tüy ıslatma kazanındaki su sıcaklığı en fazla 50-52 derecedir ve bu sıcaklıkta tavuklar en fazla 3-4 dakika beklemektedir. Tüy ıslatma kazanına az miktarda ve devamlı temiz su ilave edilmekte, fazla su kazanın üst kısmından taşmaktadır. Kesim hattının devamında makinelerle tüy yolumu gerçekleşmekte, diğer kesim işlemleri devam ederek makinelerle iç organlar çıkarılmakta ve en sonunda tavukların içi ve dışı temiz su ile yıkanmaktadır. Bu şekilde kesilmiş bir tavuk ya da hindinin yenmesinde dinen bir sakınca var mıdır? Tüy ıslatma kazanındaki suyun sıcaklığı kaç derece olmalıdır? Hindi tersi de necaseti galiza mı sayılmaktadır? Havada uçan kuşların tersleri necaseti hafife sayılırken; tavuk, kaz, ördek gibi kanatlıların terslerinin necaseti galiza sayılmasının hikmeti nedir? Bazı kardeşlerimiz, tavukların boyunlarındaki pis kanlar ve tavukların üzerlerinde bulunması muhtemel necasetlerden temizlenmeden, yıkanmadan tüy ıslatma kazanına giren bu hayvanların (kazandaki su sıcaklığına dikkat edilse bile) sonradan yıkanmakla temiz sayılmayacağı şeklinde fetva aldıklarını söylemektedirler. Bu konuda ne söyleyebilirsiniz? İsrail'de tavuk kesimhanelerinde tüy yolumunu kolaylaştırmak için daha dikkatli davranıldığını, bu amaçla tavuklar üzerine doğrudan buhar uygulanarak bu işlemin gerçekleştirildiğini duymaktayız. Herhalde bu teknik dini ve hijyenik açıdan daha güzel olurdu...

Cevap:Hayvanların hem daha az acı çekmeleri hem de çırpınmamaları için -öldürmemek şartıyla- daha az acı veren bir usul ile kesimden önce bayıltma veya sersemletilmeleri caizdir. Kan pistir, yani necistir; elbisede veya namaz kılınan yerde bulunursa temizlenmesi gerekir, normal durumlarda temizlenmeden namaz kılınırsa makbul olmaz. İnsan dışkısı da pistir, necistir; ama kan olsun, dışkı olsun bir yerimize bulaştığında onu su ile yıkayıp çıkarınca bulaşan yer temiz hale gelir. Hayvan kesildikten sonra kanın önemli bir miktarı atar damarlardan çıkar, ama bir kısım kan da kılcal damarlarda kalır, ete kırmızı rengini veren nesne bu kandır, ancak bu kandan dolayı da et haram olmaz, pis olan, temizlenmesi gereken kan, dışarı çıkan, akan kandır. Hayvanların bağırsakları ve işkembeleri pisilik ile doludur, üstelik bu pislikler hiç yıkanmadan yıllarca orada, vücut sıcaklığında durur, bir kısmı gider yerine diğeri gelir.

Devamını
http://www.hayrettinkaraman.net/yazi/hayat2/0117.htm sayfasından okuyabilirsiniz.

KURU YOLUM FABRİKASINDA Kİ SÜREÇ              
 
Kesime gidecek tavuklar        

Tüy yumuşatma ve kuru yolum süreci 

 
         İç çıkartma ve hava soğutma süreci
         
                     
          Parçalama, ileri işlem ve paketleme-depolama   
       
    Dağıtım

KURU YOLUMUN AVANTAJLARI   

  • Tüm piliçler sıcak nemli hava tünelinden geçerek tüyleri yumuşatılır. Yumuşatılan tüyler el değmeden otomatik yolum makineleriyle temizlenir.
  • Tüm piliçler sıcak su kazanına daldırılmadığından piliçler arasında çapraz kirlenme yaşanmaz, daha hijyenik ve daha sağlıklı bir ürün elde edilir.
  • Bu sistem sayesinde yüzbinlerce pilicin geleneksel eski usullere uygun olarak, çok kısa sürede tüy yolum süreci tamamlanır.
  • Piliç derisi daha az yıprandığından doğal rengini kaybetmez.
  • Sıcak su kazanı kullanılmadığından su tüketiminde %75'e varan tasarruf sağlanır ve çevre duyarlılığı yükselir.      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder